Så maximerar du barnsparandet

Allt sparande är bättre än inget sparande. Men vill du maximera sparbeloppet till ditt barns 20-årsdag finns det några saker att tänka på. Här är våra 3 tips på hur du undviker de vanligaste fallgroparna när du sparar till ditt barn.

1. Börja spara i tid och gör det regelbundet
Vi har alla olika förutsättningar när det kommer till sparande och detsamma gäller såklart när vi sparar till våra barn. Summan på ditt sparande är inte det viktigaste, det viktiga är att sparandet börjar från en tidig ålder och att insättningarna sker regelbundet. Ju längre tid pengarna får ligga, desto mer hinner de växa till sig.

Så hur mycket kan du ge ditt barn på 20-årsdagen om du sparar regelbundet från födseln? En hundralapp per månad blir mellan 50-60 000 kr. En femhundring blir ca 280 000 kr. Och hela barnbidraget blir över en halv miljon. Allt tack vare en genomsnittlig avkastning på 8 % per år (vilket börsen haft över tid) och ränta-på-ränta-effekten!


2. Glöm inte testamente om du sparar i ditt namn
Huruvida du sparar i ditt eller barnets namn är upp till dig och inget som påverkar avkastningen. Väljer du det första alternativet är det viktigt att du skriver ett testamente så du kan vara säker på att de avsatta pengarna går till ditt barn. Utan testamente gäller nämligen den vanliga arvsordningen. Beroende på om du är gift eller inte går då istället pengarna till din fru eller man alternativt alla dina barn, istället för det barn du sparat till.

Ett annat alternativ är att spara i en kapitalförsäkring, där du kan välja ditt barn som förmånstagare. På detta sätt kan du enklare styra när ditt barn ska få tillgång till pengarna. Att spara i barnets namn kan också ha sina fördelar, men tänk på att pengarna då är barnets så fort barnet fyller 18 år, (och att det finns 18-åringar som kanske inte riktigt är mogna för det stora ekonomiska ansvaret).

My little friend loves playing with trucks, manipulating them and making the right noises.

3. Välj en sparform med bra avkastning på lång sikt
Enligt konsumenternas.se är sparkonton och fonder de vanligaste placeringarna när föräldrar, mor- och farföräldrar sparar till barn. Men ska pengarna ha en chans att växa till sig ordentligt är inte någon av sparformerna att rekommendera.

Pengarna ligger visserligen tryggt på ett sparkonto, men under de 18-20 år som du sparar kommer de inte att växa till sig. Så här sa Avanzas sparekonom Claes Hemberg för några år sedan: "Majoriteten sparar i räntor, och det kan ju låta bra men det blir ju ingenting av pengarna. Man stoppar in 70 000 kronor under 20 år och får i bästa fall ut 70 000 om inte inflationen äter upp dem.”

Sedan dess har räntorna sjunkit ytterligare och är nere kring nollan. Det gör att sparkonton snarare slukar än genererar pengar, eftersom inflationen gör att de blir mindre värda. Det är därför inget långsiktigt alternativ utan kan istället användas när barnet börjar närma sig sin 18-årsdag för att säkra upp pengarna.

Kan några procent i fondavgift verkligen göra skillnad för ditt barnsparande? Ja, mycket! Slipper du fondens procentuella avgifter skulle du kunna ge ditt barn drygt 35 000 kr mer.

Istället för sparkonton bör du spara i fonder eller aktier som ger högre avkastning. Men fondernas procentuella (och ofta dolda) avgifter tar en stor del av kakan. Kan några procent i avgift verkligen göra så stor skillnad för ditt barnsparande? ja, mycket! Låt oss ta ett exempel: Med 10 000 kr i startkapital och ett fortsatt månadssparande på 500 kr per tills dess att barnet är 20 år gammalt skulle i en genomsnittsfond bli drygt 211 000 kr. Utan de procentuella avgifterna skulle du kunna ge ditt barn drygt 35 000 kr mer. Med Sigmastocks månadssparar du enkelt (och helt automatiskt) i aktier till en av marknadens lägsta avgifter. Här kommer du igång ditt sparande på några minuter!


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.