Ränta på ränta – så bygger du en pengamaskin

Vad betyder ränta på ränta? Det hade lika gärna kunnat heta avkastning på avkastning. Tänk dig att du har investerat en viss summa pengar och får en viss årlig avkastning, till exempel ränta. Dessa pengar kan i sin tur investeras i något som också ger avkastning. Det är detta som är ränta på ränta.

Ränta på ränta är alltså när pengar du fått som avkastning eller ränta, i sin tur genererar ny avkastning. Effekten av ränta på ränta blir rejält stor över tid, ungefär som när dina barn får egna barn. Det är helt enkelt lättare att få 20 barnbarns barnbarn än att få 20 egna barn.

3 vanliga misstag att undvika


Om du sparar pengar har du chans att bygga din egen pengamaskin, ett sparande som genererar extra pengar åt dig (en passiv inkomst) med hjälp av ränta på ränta. Målet kan vara att få 10.000 kronor extra varje månad när du går i pension, eller kanske till och med bli ekonomiskt oberoende? På vägen dit finns det 3 vanliga fallgropar att se upp för:

1. Du lägger pengarna på ett sparkonto
För att få avkastning är det viktigt att investera ditt kapital. Om du är långsiktig har aktiesparande historiskt varit det bästa alternativet.

2. Du sparar med höga avgifter
Höga avgifter äter upp din ränta på ränta effekt. Avkastningen kan variera mycket från år till år, men avgiften är definitiv. Du vet att den kommer, och i finans finns ingen koppling mellan hög avgift och bra förvaltning, snarare tvärt om. De som är duktiga vet vikten av att hålla avgiften låg för kunden.

3. Du faller för köpsuget
När du väl börjar få ihop en rejäl summa pengar är det väldigt vanligt att börja fundera på vad du behöver, kanske köpa en ny bil, renovera köket, eller samla på konst? Stopp! I just detta skede är det oerhört viktigt att du fortsätter att spara, för nu kommer du snart att börja kunna se den mäktiga effekten av ränta på ränta!
Intresserad av att komma igång med ett aktiesparande till en låg avgift? Testa Sigmastocks här.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.