Spara i aktier – tips för en bra nybörjarportfölj

Vi på Sigmastocks får ofta frågan om bra nybörjaraktier. Vilka aktier som är bäst att köpa varierar förstås, det viktiga är snarare att bygga en bra och bred basportfölj. Här kommer tre tips för dig som är ny på aktier och behöver lite hjälp på vägen.

Sigmastocks aktieinspiration

1. Sprid dina risker
Blanda branscher och se till att inte äga för mycket av ett och samma bolag. En riktlinje är att ha max 20 % per bransch, gärna fördelat på två olika bolag eller fler. Det är omöjligt att på förhand veta vilka aktier som kommer att prestera bäst. Vissa kommer att prestera bra, andra sämre.


2. Köp bolag som går med vinst
Att köpa bolag som ibland går med förlust, eller bolag som aldrig går med vinst, är betydligt mer riskfyllt än motsatsen. Så kallade förhoppningsbolag (bolag som tros få en stor framtida vinst) kommer vara värda mycket om de lyckas. Däremot är det väldigt svårt att gissa sig till vilka som kommer att lyckas då väldigt få gör det. Investera bara i förhoppningsbolag om du har stor kunskap inom dess bransch eller känner till ledningen väl och tror på deras kompetens.


3. Tänk långsiktigt
Försök att inte tajma kortsiktiga upp- och nedgångar, nästan ingen lyckas. För de som lyckats har forskning visat att det snarare handlat om tur än skicklighet. Satsa istället på långsiktiga investeringar och möjligen större marknadsförändringar. Köp ett bolag för att du vill äga det under en längre tid och kanske ta del av utdelningar och en långsiktig värdeökning. Ett annat bra tips är att investera regelbundet. På det sättet hamnar du automatiskt nära marknadens snittpris under den period som investeringarna sker på och undviker att köpa för mycket när marknaden är högt värderad.

Vill du ha fler tips? Anmäl dig till vår aktieinspiration!

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.