Som att ha en egen fond

När aktiefonderna började komma igång på 60-talet fyllde de en tydlig funktion. De gav allmänheten tillgång till aktiemarknaden på ett sätt den inte hade haft tidigare. Nu kunde man på ett enkelt sätt månadsspara i aktier, via sin fond, utan att själv behöva handla på börsen.

Det var under lång tid krångligt och svårt att spara direkt i aktier. Du behövde ringa din bankkontakt, som i sin tur fick lägga en order på börsen. Avgifterna var avskräckande, och gjorde månadssparande omöjligt. När de första internet-mäklarna började dyka upp på marknaden blev det plötsligt både enklare och billigare att handla aktier. Samtidigt lyckades aktiefonderna behålla en mycket stark ställning bland allmänheten. Denna ställning har hållit i sig tills idag.

Det som fortfarande lockade kunderna var enkelheten. Någon annan tar hand om dina pengar, och du behöver inte tänka själv. Alls. Att de så kallade ”aktivt förvaltade" fonderna sedan tar en förvaltningsavgift som du nog innerst inne vet är provocerande hög retar dig absolut, men inte tillräckligt för att göra något åt saken. Det tar helt enkelt för mycket tid och energi att kortsluta aktiefonderna och investera direkt i aktier själv. Indexfonder kan här vara ett alternativ, då de många gånger är rejält mycket billigare än ”vanliga” aktiefonder.

Samtidigt tycker du saker om din förvaltning
, och du önskar att din fond hade varit annorlunda. Till exempel så hade du säkert velat ha ett bättre etiskt urval av aktier, utifrån vad som är viktigt för dig. Du kanske även önskar att fonden till exempel hade en större viktning mot läkemedelsbolag och fastigheter, men mindre finans. Här faller både vanliga fonder och indexfonderna bort. De är vad de är, och går inte anpassa efter dina preferenser. Det finns såklart en massa fördelar med att vara riktigt rik. En sådan fördel är att du kan få många saker som du vill ha dem och detta gäller såklart även det finansiella. Du får helt enkelt någon som tar hand om dina pengar åt dig. Dessutom får du ditt individuella etiska urval, din viktning mot läkemedelsbolag och fastigheter, och mindre andel finans. Nästan som om du hade en egen fond. Men detta är som sagt en ynnest för de riktigt rika. Eller?

Spara automatiskt i aktier med Sigmastocks

Fonder uppfanns under en helt annan tid, före digitaliseringen. Nu för tiden har vi andra tekniska möjligheter, och det är därför möjligt att hoppa över fondstrukturen och låta kunden direktäga sina aktier. Allt med aktiehandel är ju automatiserat, så man kan idag förvalta en individuellt anpassad aktieportfölj som prissätts som allt annat digitaliserat.

Sigmastocks erbjuder automatiserad, aktiv diskretionär förvaltning, där du kan välja investeringsinriktning, individuellt anpassad etisk profil och får fullständig transparens (aktierna står i ditt namn, inte i fondens). Dessutom får du ta del av Sigmastocks matematiska modeller, där vi med hjälp av faktoranalys väljer ut de mest lovande bolagen i en diversifierad portfölj som uppfyller dina preferenser.

Allt till ett synnerligen konkurrenskraftigt pris. Det blir nästan som att ha en egen fond. Fast du inte är miljardär.

Vill du starta ett sparande med Sigmastocks?


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.