Så sparar du till kontantinsatsen

Med högre bostadspriser än någonsin kan det vara svårt att få ihop pengar till kontantinsatsen. Det kan kännas hopplöst men försök att lägga upp en strategi och ta sedan ett steg i taget.

Bolån, lån med bostaden som säkerhet, kunde tidigare tas på hela bostadens värde. Numera finns det ett bolånetak på 85 %, vilket innebär att du behöver lägga 15 % i kontantinsats när du köper bostad. Beroende på vilken typ av bostad du ska köpa (bostadsrätt eller villa) och var i landet bostaden finns (storstad eller landsbygd) så kan det landa på alltifrån 10 000 kr upp till en halv miljon eller mer. Och hur stor kontantinsats du behöver påverkar så klart ditt sparande!

Sparar du till ett boende i prisklassen 1,5-3 miljoner blir ditt sparande sannolikt långsiktigt eftersom du behöver mellan 225 000-450 000 kr till kontantinsatsen. Då är det bra att tänka på följande saker:

1. Börja spara i god tid
Det tar lång tid att spara ihop några hundratusen – åtminstone om du ska spara en rimlig summa per månad och inte kan lägga undan halva lönen. Sparar du t.ex. 2 000 kr i månaden kommer det att ta dig mellan 9-19 år att få ihop kontantinsatsen om du sparar på ett sparkonto utan avkastning. Självklart går det att nå målet lite snabbare genom smarta placeringar (vi återkommer till det längre ned), men sparandet kräver ändå några år.

2. Sätt ett högt mål
När du börjar spara till en kontantinsats är det lätt att utgå ifrån dagens snittpriser och sätta ditt sparmål utifrån dem. Men under åren du sparar ökar sannolikt också bostadspriserna. Utgå därför från att din framtida bostad kostar mer än vad det gör idag och sätt ditt mål utifrån det.

3. Undvik sparkontot
Som sagt tar det relativt lång tid att spara ihop till en kontantinsats för ett boende i prisklassen 1,5-3 miljoner och sparhorisonten är ofta över 10 år. I sådana lägen är det onödigt att placera pengarna på ett sparkonto, de gör sig bäst i aktier där de kan växa till sig. Börsen har över tid haft en genomsnittlig avkastning på ca 8 % och är därför en bra placering för långsiktiga investeringar.

4. Säkra upp pengarna efter hand
Det är ett faktum att aktier har gett bra avkastning över tid, men på kort sikt kan de innebära en stor risk. När du börjar närma dig ditt sparmål bör du därför omfördela dina pengar, från aktier till ett sparkonto och andra kortsiktiga placeringar. Börja gärna 1-2 år innan du planerar att köpa och ta det sedan stegvis.

För att lyckas spara till kontantinsatsen behövs det alltså en stor dos tålamod, ordentliga mål och en genomtänkt strategi. Men visst är det värt det om du en dag får sätta nycklarna i dörren till din drömbostad? Behöver du några spartips på vägen så rekommenderar vi dig att läsa om knepen som hjälper dig att spara pengar med lite pengar (det går faktiskt!).


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.