Nå miljonen – 3 spartips

Hur lång tid det tar att spara till 1 miljon beror främst på två saker: hur mycket du lägger undan varje månad och vilken sparform du använder. För skillnaden mellan att spara i aktier, fonder eller på sparkonto är större än vad många tror. Sanningen är att det kan skilja så mycket som trettio år för dig att nå miljonen, beroende på hur du väljer att spara.

Drömmer du om några tusenlappar extra i pension eller att gå ner i arbetstid på äldre dar? Då är det bra att du redan nu börjat tänka på ditt sparande och vilken sparform du vill använda. Sparkonto, fonder eller aktier - vad du än väljer är det bra att vara medveten om skillnaderna, för de är stora. Och för att nå miljonen kan det skilja så mycket som 30 år beroende på hur du sparar.

  1. Sparkontot växer långsamt
    Att spara pengar på sparkontot är ett vanligt sparsätt för många. Det kan kännas tryggt att veta att pengarna ligger där de ligger, men en stor nackdel är att de växer väldigt långsamt. Förutsatt att du börjar spara idag, med ett startbelopp på 15 000 kr, och därefter sparar 2000 kr i månaden tar det hela 52 år innan du når miljonen!
  2. Fondavgifter äter upp din avkastning
    Att spara i fonder är visserligen mer effektivt än att stoppa undan pengar på ett sparkonto men det innebär också avgifter som tar en rejäl del av din avkastning. De procentuella avgifterna kan vid första anblick upplevas låga, men slår man ut det på en 20-årsperiod går du miste om så mycket som 200 000 kr i avkastning, jämfört med om du hade sparat i aktier under samma period. Bortser vi från det går det betydligt snabbare att spara till miljonen med fonder istället för sparkontot. Börjar du spara idag, med ett startbelopp på 15 000 kr, och därefter sparar 2000 kr i månaden tar det 24 år. Fast visst vore det bättre att slippa avgifterna och behålla mer själv?
  3. Spara i aktier och nå miljonen på 20 år
    Börjar du spara idag, med ett startbelopp på 15 000 kr, och därefter sparar 2000 kr i månaden tar det 20 år att spara till miljonen. Väljer du att spara i aktier når du alltså miljonen dubbelt så snabbt än med sparkontot och får mer pengar över i plånboken jämfört med fonder. Vill du komma igång med ditt aktiesparande? Spara automatiskt i aktier med Sigmastocks!

Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.