Så kan du investera tjänstepensionen i aktier

Över 10 000 kunder använder redan Sigmastocks digitala spartjänst för att investera automatiskt och forskningsbaserat i aktier. Sigmastocks har tagit ytterligare ett kliv genom att lansera aktieförvaltning av tjänstepensioner.

– Vår lösning är till för de som vill spara smart till en låg avgift utan att behöva ta hand om sparandet på egen hand, säger medgrundaren Mai Thai.

Sigmastocks var först i Sverige med att erbjuda diskretionär förvaltning direkt i aktier istället för fonder. Spartjänsten – som är helt digital och har lägre avgifter genom att eliminera mellanhänder – riktade sig till en början till privatpersoner men har därefter utökats till att hjälpa även företag som vill investera sin överlikviditet. Nu tar de nästa kliv och lanserar ett tredje ben: förvaltning av tjänstepensioner.

– Det är oerhört roligt att ta klivet in även på pensionsmarknaden och att kunna erbjuda något helt nytt med hjälp av den teknik som vi har utvecklat och testat inom bolaget under flera år.  Vi vill ge folk kontroll över sin intjänade pension och möjligheten att själv bestämma hur kapitalet ska investeras, säger Nanna Stranne, som är vd och medgrundare av Sigmastocks.

De senaste åren har en rad regeländringar gjort det möjligt att flytta tjänstepensioner dit man själv önskar.

Den underliggande drivkraften för alla tre områdena är densamma: att öppna upp marknaden för alla, att pressa priser och att erbjuda spararna mer kontroll, berättar Mai Thai, som även hon är medgrundare.

Mai Thai och Nanna Stranne, Foto: Nathan Carl

– Vi vill göra samma sak med tjänstepensioner som vi har gjort med sparande. Vår lösning är till för de som önskar aktiv förvaltning till låg avgift utan att behöva ta hand om sparandet på egen hand, säger hon.

Hon konstaterar att pensionssparande länge har varit ett dyrt och otillgängligt område för gemene man. Och möjligheten att påverka sitt sparande har varit liten eller obefintlig. Men de senaste åren har en rad regeländringar gjort det möjligt att flytta tjänstepensioner dit man själv önskar.

En av fördelarna med en flytt är att avgifterna kan bli lägre. I det långa loppet innebär det en betydligt högre pension den dag det är dags att sluta arbeta, konstaterar Nanna Stranne.

– Man betalar alltid en förvaltningsavgift för sin pensionsförsäkring, och i äldre försäkringar kan den här avgiften vara högre än den borde vara. Genom flytträtten har man möjlighet att flytta sin försäkring till en aktör med lägre avgift. Vi har satsat på att göra det så enkelt som möjligt att kunna flytta sina tjänstepensioner, säger hon.

Det vi gör är klassisk diskretionär förvaltning som vi tar till en massmarknad. Historiskt sett har den här tjänsten endast varit tillgänglig hos större banker och exklusiva fondförvaltare.

I Sigmastocks lösning behöver kunden bara identifiera sig med BankID för att söka fram flyttbara tjänstepensioner. Själva flyttprocessen sköts av bolagets partner, det digitala försäkringsbolaget Idun Liv – allt utan att kunden behöver byta flöde. När pengarna är flyttade förvaltas de av Sigmastocks.

– Det vi gör är klassisk diskretionär förvaltning som vi tar till en massmarknad. Historiskt sett har den här tjänsten endast varit tillgänglig hos större banker och exklusiva fondförvaltare.

Precis som med Sigmastocks lösningar för sparande för företag och privatpersoner sker förvaltningen av tjänstepensioner direkt i aktier, istället för i fonder eller aktiefonder. Det ger flera fördelar, påpekar Mai Thai. Inte minst att spararna får möjlighet att påverka hur pengarna investeras.

– Kunden får forskningsbaserad, personlig förvaltning med hög transparens och flexibilitet. Genom att vi investerar i aktier och inte i fonder går det att välja bort specifika branscher eller till och med enskilda bolag för den som inte vill lägga sina pensionspengar i exempelvis vapen eller tobak, avslutar hon.

Funderar du på att flytta din tjänstepension? Läs mer på vår hemsida eller logga in direkt för att hitta flyttbara pensioner! Är du inte kund hos oss? Skapa ett konto på några minuter.


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.