Sigmastocks fyller 5 år

Sigmastocks firar fem år och vi har pratat med en av våra tre grundare, Nanna Stranne. Vad tycker hon har varit roligast under årens lopp, hur har finansbranschen förändrats och sist men inte minst, hur ser hon på framtiden.

Hej Nanna och grattis på födelsedagen! Hur känns det att fira fem år?
– Tack! Det känns fantastiskt kul och det har varit fem spännande år. Sigmastocks har utvecklats väldigt mycket under de här åren. Nu arbetar vi för fullt med att förbättra tjänsten ytterligare för att göra det ännu enklare att spara i aktier på egen hand.

Berätta lite om hur det gick till när ni lanserade Sigmastocks
– Vi har sedan 2014 pratat om enkelhet och transparens som en avgörande faktor för privatsparare. Idag har allt fler aktörer börjat inse vikten av det och det är en förändring vi välkomnar. Redan 2014 fanns en press på bankerna att sänka courtaget, en press som också vi la på bankerna som ville samarbeta med oss. När courtageavgiften plötsligt chocksänktes under 2015 blev det plötsligt möjligt att månadsspara i aktier.

Det blir allt mer tydligt att du inte behöver betala en fondförvaltare dyra pengar för något som du kan göra själv.


Även synen på aktier som sparsätt för privatpersoner har förändrats till det positiva. Det går hand i hand med att kunden vill ha transparens och kontroll när det handlar om pengar, vilket är fullt naturligt. En direkt effekt av det är att fondernas höga och ofta dolda avgifter ifrågasätts mer idag och man ser sig om efter andra alternativ för sitt sparande. Det blir allt mer tydligt att du inte behöver betala en fondförvaltare dyra pengar för något som du kan göra själv.

Vilka är de största utmaningar framöver?
– Största utmaningen ligger i att få fler att spara i aktier! Att ta klivet från fonder till aktier kan innebära en betydligt högre avkastning tack vare minskade avgifter. Du kan också välja bort bolag och branscher du inte vill investera i av t.ex. etiska skäl och kan därför ta full kontroll över sparandet. Sedan har du enkelheten, för att börja spara i aktier behöver du inte vara ett aktieproffs – det är en myt vi jobbar stenhårt med att få bort.

Hur ser ni på framtiden?
– Med spänning! Som jag nämnde har vi mycket på gång och jobbar just nu med att förbättra Sigmastocks och göra det ännu enklare för privatpersoner att spara långsiktigt i aktier!

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.