Bytte fonder till aktier – idag slår portföljen index

Kristina Berndtsson, COO på Sigmastocks har som många andra gått från att spara i fonder till aktier. Idag slår hennes sparande inte bara indexportföljen – den egna portföljen har ökat med 72 %. Här är hennes tankar om varför hon bytt sparsätt och varför hon rekommenderar andra att göra detsamma.

Kristina Berntsson COO på Sigmastocks

– Jag började spara i portföljen mars 2016 och sedan dess har den gått upp 72 %, det får man väl ändå vara nöjd med! Börsen har gått väldigt bra de senaste åren, men hade jag sparat mina pengar i min banks vanliga nordiska fond, SEB Nordenfond, hade mina pengar "bara" växt med 23 % under samma period.

Kristina började intressera sig för aktier när hon kom i kontakt med Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne. Sigmastocks aktieverktyg hjälper privatpersoner att ta enkla och smarta beslut i sina aktieinvesteringar. Och som kund får man hjälp till ett långsiktigt sparande byggt på forskning, matematisk analys och statistik.

– Det var min bank som rekommenderade mig fonder. De gick aldrig särskilt bra, men jag visste inte då att det fanns andra alternativ. När jag träffade Mai och Nanna och fick höra idén bakom Sigmastocks förstod jag direkt att det är framtidens sparsätt. Storbankernas Sverigefonder har spelat ut sin roll. Jag tog reda på vad fonderna faktiskt kostade mig och såg att de aldrig presterade bättre än index. Jag sålde av dem och började månadsspara med Sigmastocks istället.

Vill veta vad sparandet bidrar till
En annan stor fördel med att spara i aktier är att jag vet vad mina pengar gör. Även om jag inte känner till alla företag som aktieverktyget föreslår att jag kan köpa varje månad, så vet jag att dem inte verkar inom de branscher jag valt bort. För mig är det viktigt att veta att jag t.ex. inte bidrar till vapentillverkning med mitt sparande. Det är också väldigt kul att ta reda på mer om alla bolag man äger en liten bit av och tänka att mina sparpengar hjälper ett medicinbolag i Danmark och ett IT-företag i Finland.

Även om det kan kännas svårt att komma igång med sitt aktiesparande är Kristinas råd att komma igång direkt.

– För mig handlar pengar om oberoende och att inte behöva oroa sig för vad som sker om något oförutsett händer. Så till alla som vill komma igång med sitt aktiesparande säger jag; börja bara! Det behöver inte vara den första i månaden eller finnas en färdig budget. Skaffa en handelsplattform, det tar tre minuter om du har ett BankId, sätt över lite eller mycket pengar och kör direkt om börsen är öppen.

Långsiktigt och kortsiktigt sparande
Det kortsiktiga sparandet har Kristina på ett vanligt bankkonto samtidigt som hon sparar långsiktigt i aktier. Det är pengar som hon planerar att inte röra på minst 10 år. Mitt kortsiktiga sparande ligger på ett vanligt bankkonto och är lite för lättillgängligt. Det är lätt hänt att man är där och tar lite när man inte ska. Men det är viktigt att inte vara så hård mot sig själv när det kommer till såna här saker, slösade du pengar på onödiga saker idag kan du kanske göra bättre ifrån dig imorgon!


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.