”En liten insats idag kan göra stor skillnad för pensionskuvertet”

En god idé för den som vill maxa sin tjänstepension är att se till att pengarna inte ligger och skvalpar i fonder med höga avgifter. Det menar Carl Lindberg, medgrundare av Sigmastocks.

– Massor av pengar ligger kvar i dyra lösningar som folk inte har valt själva, men som numera enkelt går att flytta till bättre alternativ, säger han.

Tjänstepensionen – alltså den del av pensionen som betalas in av arbetsgivaren – blir en allt viktigare del av svenskarnas totala pension. När arbetslivet är över kan den utgöra nästan en tredjedel av utbetalningarna, enligt Pensionsmyndigheten.

– Det kan vara mycket värt att redan idag engagera sig lite grann i sitt tjänstepensionssparande, eftersom det ger stor effekt i det långa loppet, säger Carl Lindberg, som är tidigare adjungerad professor i matematik med finansmatematik som specialistområde.

Inte minst eftersom regeländringar de senaste åren har gjort det lättare att flytta tjänstepensioner till alternativ med lägre avgifter.

– Det kan göra stor skillnad när man når pensionsåldern, och numera är det lätt att flytta tjänstepensioner. Istället för att behöva vrida och vända på varenda krona om man ligger kvar i dyra lösningar kan en flytt av det som går att flytta betyda att man får behålla mer av pensionen, säger han.

 Tidigare i år lanserade Sigmastocks en tjänst för aktieförvaltning av just tjänstepensioner. Den innebär att kundernas kapital investeras direkt i aktier, snarare än i fonder, som är den traditionella metoden. En effekt är att priserna på förvaltningen blir lägre. För tjänstepensioner har förvaltningen samma avgift som Sigmastocks vanliga spartjänster, det vill säga 0,35 - 0,47 procent beroende på marknadsfokus.

Men i äldre, fondbaserade, lösningar är det inte ovanligt med betydligt högre årliga avgifter, konstaterar Carl Lindberg.

Carl Lindberg, Foto: Nathan Carl

– Du kan ha tjänstepension från ett ställe där du jobbade ett eller två år för tjugo år sedan där avgiften är 2 eller 2,5 procent för något som i princip är en indexlösning. Det är hysteriskt mycket. För en indexlösning kostar idag bara bråkdelar av den avgiften för förvaltaren att tillhandahålla, säger han.

Effekten av en årlig kostnad på 2 procent i 30 års tid blir att det ursprungliga kapitalet urholkas till närmare hälften.

– Det är inte värt att betala någon så mycket varje år för att försöka välja rätt aktier eller fonder. Avgiften är på tok för hög i jämförelse med vad man får tillbaka. Vi sänker kostnaderna dramatiskt genom att vara helt automatiserade och använda forskningsbaserade metoder för att placera pengarna. Det ger dessutom kunden mer makt att påverka hur pengarna investeras.

Ett hinder är att effekten av de höga avgifterna blir som tydligast när det är för sent att göra något åt dem, menar Carl Lindberg:

– Om man direkt när man började spara behövde betala hälften av sitt kapital i avgifter är det klart att fler hade reagerat direkt, istället för 30 år senare när det är dags att gå i pension.

Det är den här insikten som Sigmastocks har börjat ta tag i.

– Massor av pengar ligger kvar i dyra lösningar som folk inte har valt själva, men som numera enkelt går att flytta till bättre alternativ. Vi får ofta ned avgifterna med 1.5% per år jämfört med konkurrenterna, vilket gör att vi med mycket hög sannolikhet vet att våra kunder kommer avkasta bättre hos oss än hos sina gamla, mycket dyrare, alternativ, säger han.

Carl Lindberg lyfter fram att det – vad gäller investeringar och sparande i stort – finns en helt annan kunskap om avgifternas betydelse nu än det gjorde för några år sedan. Och han tycker att priserna på finansmarknaden långsamt rör sig åt rätt håll.

– Generellt sett har priserna gått ned under de 15-20 åren som jag har varit verksam i branschen. Men de är fortfarande för höga. 

Han tror att Sigmastocks och andra uppstickares arbete har bidragit till en prispress när det gäller fondrobotar och fonder.

– Vi har fått det erkännandet av branschkollegor. Det vore fantastiskt om vi kan bidra till det även på pensionsmarknaden. Men det är inget som händer på en dag, säger han.


Funderar du på att flytta din tjänstepension? Läs mer på vår hemsida eller logga in direkt för att hitta flyttbara pensioner! Är du inte kund hos oss? Skapa ett konto på några minuter.

Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.