När blir du ekonomiskt fri?

Många strävar efter ett större oberoende i sin ekonomi, men vad krävs egentligen för att bli ekonomiskt fri?

Tänk att kunna resa vart du vill, jobba så mycket som du känner för och umgås med vänner och familj istället. Visst är det kul att jobba, men det blir antagligen ännu roligare om du inte måste. Konsten att skapa ekonomisk frihet ligger i att lägga undan pengar och investera dem väl. När du har sparat ihop tillräckligt mycket har du skapat en pengamaskin, som växer och ger avkastning utan att du behöver göra nåt alls. Din pengamaskin kanske till och med är tillräckligt stor för att du ska slippa jobba mer, om du inte vill det förstås. Visst låter det bra!

Bli ekonomiskt fri med Sigmastocks

Men vad krävs för att skapa en pengamaskin och hur lång tid tar det egentligen? Låt säga att du skrapar ihop ett startkapital på 50 000 kr genom att sälja av saker som du inte behöver, jobba extra eller snåla ordentligt i några månader. Om du sedan fortsätter att spara 5 000 kr per månad och investerar dem väl kommer du efter 24 år att ha skapat en pengamaskin som årligen genererar ca en genomsnittlig årslön åt dig. Vi har satt ihop en tabell nedan, för att du lättare ska kunna få en uppfattning kring vad som krävs.

I tabellen ovan har vi räknat med att du investerar pengarna som du sparar i aktier, som ger en genomsnittlig månatlig avkastning på 0,5 %, vilket motsvarar en årlig avkastning på ca 6 %. (Detta är lågt räknat för vad börsen i snitt har genererat historiskt, efter inflation och skatt från ISK). Vidare tänker vi oss att pengamaskinen ska ge dig en månadslön före skatt på 25 000 kr.

Naturligtvis går det snabbare och snabbare. Om du fortsätter att spara kommer du ganska snabbt att vara uppe i en månadslön på 30 000 kr och så vidare. I vårt exempel med 50 000 kr vid första insättningen och 5 000 kr per månad räcker det med knappt tre år till. Detta beror på att ju mer din pengamaskin växer desto kraftfullare blir den, tack vare den så kallade ränta-på-ränta-effekten.

Det kan också vara intressant att se hur lång tid det tar att få ut 10 000 kr extra per månad. Med dessa pengar kanske du inte kan sluta jobba, men vardagen blir definitivt lite lyxigare. Se tabellen nedan (som har beräknats på samma sätt som föregående tabell).

Beräkningarna är baserade på att din avkastning ska motsvara 10 000 kr. När du börjar ta ut pengar kommer ditt kapital varken öka eller minska i värde (sett över tid). Du behöver med andra ord inte spara lika länge om du tänker att pengarna ska spenderas under en begränsad period, vilket ofta är fallet. Säg att du vill kunna få ut 10 000 kr under en period på 40 år och sparar 10 000 kr per månad. Det kommer då räcka att du sparar i 9 år för att nå ditt mål, istället för 12 år som står i tabellen. Testa själv hur lång tid det tar att skapa en pengamaskin som räcker under en begränsad period.

Se upp för avgifter när du investerar. De urholkar din avkastning! Om du köper fonder med höga procentuella avgifter förlänger du tiden avsevärt. Tänk på att en årlig fondavgift på runt 1,5 % + övriga mindre synliga avgifter kommer att göra att avkastningen på 6 % istället kanske bara blir 4 %. I vårt exempel ökar du tiden till ekonomiskt oberoende med över en femtedel!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.