Hur mycket kostar dina fonder dig?

För dig som fondsparar, men funderar på att gå över till aktiesparande, finns en enorm potential. För om du ska skänka pengar, visst väljer du hellre en mer behövande mottagare än din fondförvaltare?

En årlig avgift på 1,5 % av kapitalet låter ju inte så mycket – men i själva verket försvinner en stor del av din avkastning på just det sättet. För dig som fondsparat, men funderar på att gå över till aktiesparande, finns en enorm potential. Skillnaden blir framförallt stor för dig som sparar under många år, eftersom pengarna som gått till avgifter istället hade kunnat ingå i förvaltningen.

Låt oss säga att du vill gå i pension om 30 år. Du sätter in 20 000 kr idag och därefter 1000 kr per månad. Valet står mellan att investera i fonder eller aktier och du vill veta hur enbart avgifterna påverkar ditt sparande.

Om du ska skänka pengar, visst väljer du hellre en mer behövande mottagare än din fondförvaltare?

Via en klassisk Sverigefond får du på din pensionsdag ut lite drygt 800 000 kr, men direktägande i aktier via Sigmastocks hade istället genererat mer än 1 060 000 kr, förutsatt att avkastningen är densamma*.

*Vi har antagit en årlig avkastning på 6 % efter inflation, för både oss och fonden. Fondens årliga avgift är satt till 1,43 %, vilket är snittet för en aktiefond i Sverige. Utöver det antas fondandelsägarna indirekt betala 0,2 % för fondbolagets courtage och övriga direkta eller dolda kostnader. Sigmastocks avgift är satt till 19 kr/månad och kunden har beräknats betala courtage enligt Avanzas, Nordnets och Nordeas prissättning för svenska aktier.


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Nanna Stranne

Grundare och VD på Sigmastocks.