Går det verkligen att spara i aktier?

När någon säger “aktier” tänker du kanske på risker, snabba beslut och kurser som åker bergochdalbana – knappast något som lämpar sig för ett långsiktigt sparande, eller? Faktum är att ett aktiesparande blir vad du gör det till och kan med rätt upplägg vara både tryggt och enkelt!

Det finns en vanlig föreställning om att aktier är krångligt och svårt. Därför vänder sig många svenskar till sparkonton och fonder – enligt konsumenternas.se är dessa sparsätt till exempel de absolut vanligaste vid barnsparande. Men aktier är inte så komplicerat som många svenskar tror. Du behöver inte bevaka börsen – varken dagligen, veckovis eller månadsvis – och det räcker att du ser över ditt sparande någon gång om året.

Pengarna växer och du behåller hela kakan
Dessutom ger aktier högre avkastning än både sparkonton och fonder med ett långsiktigt perspektiv. Sparkontot må vara en trygg placering som passar bra för din kortsiktiga buffert, men dina pengar kommer inte växa där över tid. Räntorna ligger mellan 0 och 1 procent, vilket gör att du efter inflation i bästa fall får ut lika mycket som du stoppat in.

När det gäller fonder ger de dig betydligt bättre avkastning än sparkontot. Men om du sparar under många år kan bankerna äta upp en stor del av kakan: de tar nämligen ofta ut en procentuell avgift för att förvalta dina fonder. Och de små procenten hade kunnat växa till sig rejält! Här är ett exempel: Du har 40 000 kr i startkapital och sparar sedan 1000 kr per månad i 15 år. I en genomsnittsfond skulle det bli knappt 326 000 kr, men utan någon fond som mellanhand skulle du ha ca 48 000 kr mer! Bättre att spara i aktier på egen hand med andra ord, om du vill behålla hela kakan själv.

Att tänka på när du sparar i aktier

Aktiesparande är så klart lite speciellt på vissa sätt – alla sparformer har ju sina karakteristiska drag. Och något som är typiskt för just aktier är att deras värde varierar en del. Börsen har visserligen haft en genomsnittlig årlig avkastning på ca åtta procent, men runt det snittet finns såväl toppar som dalar. Var därför mentalt beredd på att dina aktier kan gå ned i perioder. Det är naturligt och behöver inte betyda att ditt sparande påverkas negativt i det långa loppet.

Eftersom aktier på kort sikt kan innebära en stor risk behöver du också “säkra upp” pengarna när du närmar dig ditt sparmål. Börja omfördela dina pengar, från aktier till ett sparkonto och andra kortsiktiga placeringar, ca 1-2 år innan du planerar att använda dem och ta det stegvis. Det går alltså utmärkt att spara i aktier utan att vara en “börshaj”. Placera dina pengar i stabila och trygga bolag, låt dem växa på egen hand och justera en gång per år.  Det är långt ifrån krångligt och svårt! Testa själv här.

Nanna Stranne

Grundare och VD på Sigmastocks.