Ett individanpassat och etiskt sparande

Jag vill inte investera i klusterbomber, tobak eller i fossila bränslen. Dels för att jag tycker att det är omoraliskt, men även för att jag inte tror på det. En stor fördel med aktiesparande är att det är ett individanpassat sparande, där du själv kan välja vad du investerar i. Att spara i fonder tillåter inte alls samma valmöjligheter.

Sigmastocks aktieverktyg

Framtiden kommer snabbare än vi anar. Fossila bränslen är snart ett minne blott. Eftersom jag är långsiktig i mitt sparande har jag därför ingen som helst lust att lägga pengar på en bransch som jag tror kommer att försvinna. På samma sätt tror jag att tobaksindustrin kommer att få det svårt framöver. Ökad förståelse för rökningens konsekvenser och en mer och mer begränsande lagstiftning kommer inte direkt att påverka denna bransch i en positiv riktning.

Nanna Stranne och Sigmastocks team
Genom att spara direkt i aktier bestämmer jag själv vad jag ska investera i. Om jag köpt en indexfond hade jag fått med många bolag som jag varken vill ha eller moraliskt kan stå för.  

Det finns fler branscher som jag vill ta bort från mina investeringar, och det finns även enskilda bolag som jag inte tror på. Samtidigt finns områden som jag gärna satsar lite extra på. Genom att spara direkt i aktier bestämmer jag själv vad jag ska investera i. Om jag hade köpt en indexfond hade jag fått med många bolag som jag varken vill ha eller moraliskt kan stå för. Visst finns det fonder med etiskt fokus, men vad innebär det? Det är ganska sällan mina preferenser har stämt överens med fondförvaltares.

Detta var en av anledningarna till att vi grundade Sigmastocks, för att aktier ger dig ett individanpassat sparande, med ökad kontroll och makt åt dig som sparare. Dessutom är det betydligt billigare än fonder.

I övrigt investerar jag väldigt brett. Att förutse vilken bransch som kommer att gå bäst är inget jag ger mig in på, men däremot vill jag kunna stå för mina investeringar. Min branschfördelning ser just nu ut som på bilden nedan. Frågan är hur du vill att ditt sparande ska se ut?

Branschfördelning Sigmastocks aktieverktyg

Behöver du hjälp att komma igång? Läs mer och starta ditt sparande här.

Nanna Stranne

Grundare och VD på Sigmastocks.