5 myter om aktier

Aktier har ett rykte om att vara krångligt och riskfyllt. Men aktier är ett sparsätt som passar alla, och det finns pengar att tjäna genom att välja aktier framför annat sparande. Här tar vi oss an fem av de vanligaste myterna om aktier.

1: Aktier är dyrt
Långt tillbaka, innan digitaliseringen, var det dyrt att handla med aktier. Du var tvungen att  boka ett möte hos banken, prata med en bankman och sedan skicka in dina aktieköp via post. Efter några dagar fick du reda på om dina köp gått igenom. Detta tog såklart inte bara tid, utan kostade också en hel del. Dessutom var bankens courtage-priser höga. Idag kan du däremot köpa aktier nästintill gratis. Är du ny på aktier så erbjuder flera internetbanker gratis aktieköp upp till en viss summa.

2: Aktier tar tid
Den vanliga bilden av en aktieköpare är någon som följer börsen slaviskt och säljer och köper aktier ett stup i kvarten. Så är det långt ifrån för alla. Du kan lägga upp ditt aktiesparande som vilket sparande som helst där du väljer en summa pengar som ska investeras varje månad. Skillnaden mellan aktiesparande och fondsparande är att det är du som är förvaltaren. Fördelen med det är att du har koll på vilka aktier du köper och exakt vilken summa du betalar, det tillkommer till exempel inga dolda avgifter.

3: Aktier är riskfyllt
Det pratas ofta om att aktier är riskfyllt, alltså att det finns en risk att förlora investerade pengar. Ska man se det ur det perspektivet och jämföra med fonder, är risken faktiskt större att du förlorar mer pengar genom fondernas avgifter. Detta är vetenskapligt fastslaget av Eugene F. Fama, en av världens främsta finansforskare.

4: Jag behöver vara rik för att investera i aktier
Aktier beskrivs ofta som en miljonärssyssla, men faktum är att du inte behöver ha särskilt mycket pengar för att starta ett aktiesparande. Lägg istället upp ditt sparande efter den budget du har och låt tiden ha sin gång. Handlar du i utdelningsaktier kommer du dessutom få utdelning som du sedan kan investera igen.

5: Aktier är svårt
Allt som till en början är okänt för oss upplevs svårt. Samma princip gäller för aktier. Men för den vanlige spararen kräver inte aktier mycket mer tid eller kunskap än något annat sparsätt. Använder du Sigmastocks så beräknar aktieverktyget fram de aktier som matchar din strategi och det enda du behöver göra är att genomföra dina köp. Det är som att föra över pengar från sparkontot, alltså varken särskilt svårt eller tidskrävande. Vill du prova? Testa att bygga din egna portfölj här.

Bonus: Spara med hjärtat
Något vi på Sigmastocks gillar extra mycket med aktier är att kunna välja vilka bolag vi vill (eller inte vill) investera i. Du kan till exempel välja bort ifrågasatta bolag av etiska skäl. Den möjligheten finns inte om du sparar i fonder.


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.