Privatspara till pensionen

Kan du se dig själv som pensionär? För de flesta under 30 år känns det säkert avlägset och svårt att förhålla sig till. Samtidigt är det något som många över 60 år längtar till. Oavsett vem du är och var du befinner dig i livet så gäller följande; lever du länge så blir även du tillslut pensionär. Vill du ha extra pengar i plånboken gäller det därför att spara på egen hand till pensionen. Det är aldrig för sent att komma igång.

Hur vill du leva ditt liv som pensionär? För de flesta kommer pensionen att bli avsevärt lägre än slutlönen. Vare sig det känns som ett problem eller inte så kan vi nog enas om att det vore trevligare att ha en del extra pengar att röra sig med även som äldre. Sannolikheten att du kan uppnå detta ökar såklart avsevärt om du, utöver din pension från stat och arbetsgivare, även sparar privat på egen hand.

Exempel: Börjar 25 åringen att spara 1000 kronor i månaden på en marknad som avkastar 7 % per år har hen vid 70 års ålder över 3.5 miljoner kronor när det är dags att gå i pension. Lyckas hen att få 8% per år, resulterar det i 5 miljoner kronor.

Lång sparhorisont? Håll nere avgifterna
Bestämmer du dig för att spara privat till din egen pension ställs du inför nästa fråga; vem ska förvalta dina pengar? Då det är väldigt svårt att konsekvent avkasta mycket bättre än index, är de allra flesta överens om att ju längre din sparhorisont är desto viktigare är det att de avgifter du betalar är låga. Här är fördelarna med Sigmastocks många. Du sparar till låga avgifter (vilket gör att dina sparpengar faktiskt får goda möjligheter att växa) och aktiv förvaltning med så kallad faktoranalys. "Men aktiv förvaltning, det funkar väl inte?” tänker du kanske. Nja, så är det inte riktigt. Forskning visar att klassiska aktivt förvaltade aktiefonder i snitt inte avkastar bättre än index, efter avgifter. Men annan forskning, många gånger till och med utförd av samma forskare (till exempel Nobelpristagaren i ekonomi Eugene Fama) visar även att det finns möjlighet att avkasta bättre än index genom att investera i aktier som är exponerade mot vissa så kallade ”riskfaktorer”. Fördelen med Sigmastocks är att dina pengar investeras direkt i aktier istället för i fonder, så de kan lika gärna välja aktier så att du blir exponerad mot dessa riskfaktorer. Det kostar ju inget extra, även om den extra avkastningen utöver vad man får av index oftast bara blir andelar av en procent. Med ränta-på-ränta kan dock även dessa pengar växa till meningsfulla belopp över tid. Det i kombination med tålmodig långsiktighet kan göra underverk med din pension.


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.