Skatteåterbäring – bra eller inte?

Har du fått tillbaka på skatteåterbäringen? Då innebär det att du har betalat för mycket i skatt. Men en extra slant på kontot kan väl aldrig vara dåligt, eller?

För många är skatteåterbäringen ett härligt tillskott i semesterkassan. Men det finns också en annan sida av myntet. Du får ingen ränta på ditt skattekonto, vilket betyder att du inte får någon avkastning på det belopp du får tillbaka. Du har helt enkelt lånat ut pengar till staten, utan att få tillbaka någon ränta för det. Får du ut 12 000 kr i återbäring innebär det att du egentligen skulle haft 1000 kr mer i månaden under det senaste året. Tänk om du istället haft möjlighet att lägga de 1000 kronorna till ditt månadssparande i aktier?

Du kan ansöka om skattejämkning
Vill du undvika återbäringen går det att ansöka om skattejämkning. Det gör du genom att ansöka till din arbetsgivare och skatteverket om att dra en lägre skattesumma. Har du räknat ut din preliminära inkomst och vet på förhand att du kommer få skatteåterbäring är alltså skattejämkning en bra lösning.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.