Så kan du tänka kring ditt sparande

Behovet av att vara smart i sitt sparande har blivit allt viktigare, menar matematikern Carl Lindberg, som delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med sitt aktiesparande. – Att spara regelbundet gör börsens svängningar mycket enklare att leva med, säger han.

Tillsammans med Nanna Stranne och Mai Thai var Carl Lindberg med och grundade Sigmastocks 2014. Affärsidén grundade sig i att trion ville utmana traditionella fondförvaltare genom att pressa avgifterna. De såg en möjlighet att utveckla en tjänst som automatiskt köper och säljer aktier efter användarens önskemål, utan några mellanhänder.

– Vi såg att vi genom modern teknik kunde göra allt det som fonderna gör, och mer därtill, fast helt automatiserat. Rent krasst kan man säga att en fond bara är en påse med aktier och en avgift. Men aktierna kan du köpa själv och avgiften vill du inte ha, säger Carl Lindberg.

Carl Lindberg, matematiker och medgrundare av Sigmastocks Foto: Nathan Carl

“Billigare och mer flexibelt
Fördelarna med förvaltning direkt i aktier istället för fonder är många, enligt Carl. Inte minst pekar han på kundens valmöjligheter och transparensen när alla innehav blir synliga.

– När fonderna kom på 60-talet var det för att ge folk en möjlighet att komma åt börsen.

Men idag behövs inte det längre, du kan lika gärna äga aktierna själv. Det är billigare och mer flexibelt samtidigt som du kan anpassa dina etiska förhållningssätt i ditt sparande och investera i bolag som du själv står bakom, säger Carl och drar en liknelse:

– Folk slutade inte använda telefonkatalogen för att den blev sämre, utan för att vi fick bättre alternativ. Det är samma sak här. Fonder var jättebra när det kom, men i ett automatiserat samhälle har de lite spelat ut sin roll.

Jämför 900 bolag varje dag
Efter lanseringen 2021 har allt fler fått upp ögonen för Sigmastocks tjänst med automatiskt aktiesparande. Inte minst eftersom det är smidigt, där man som användare själv inte behöver vara delaktig om man inte vill. Tjänstens matematiska modeller går igenom och jämför 900 bolag varje dag, för att sedan anpassa aktieportföljen efter varje kund.

Men i tider där inflationen stiger och privatekonomin påverkas har allt fler blivit osäkra vad de ska göra med sitt aktiesparande.

– Vi märker absolut av att folk är mer oroliga nu. De vet inte riktigt hur de ska hantera situationen, säger Carl som vill uppmana till lugn.

Därför är långsiktighet bäst
Här ser han tre alternativ till hur man som privatperson bör agera.

– Det ena är att månadsspara och helt enkelt inte tänka mer på saken. För över tid kommer månadssparandet att ge en stabiliserande effekt på din avkastning. Det andra alternativet, som är användbart om man överväger att gå in på börsen med en större summa pengar, är att dela upp sitt kapital och investera det portionsvis över ett år.

– Det tredje är att ta ut lite pengar och istället vara likvid, men det tipset är inte lika bra som det varit förr om åren då inflationen är så hög just nu. Med detta sagt ska man förstås alltid sprida sina risker - diversifiera som det heter - genom att spara i flera olika aktier, spridda på olika marknader i världen och inom olika branscher, säger han.

Just att vara långsiktig i sitt sparande ser Carl Lindberg som en nyckelfaktor för att vara framgångsrik. Att själv försöka tajma börsen är en svår, för att inte säga omöjlig, uppgift. – Om du tar alla dina pengar och går in i börsen idag, och den dippar inom ett år, kommer du att vara ledsen för det. Men om du är en person som månadssparar och ser att du behöver de här pengarna om ett antal år, då är du nästan glad om börsen går ner i början av din sparperiod, för då får du fler aktier för dina pengar vilket ger högre avkastning när börsen på sikt går upp igen.


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.