Månadsspara i aktier

För den långsiktige spararen är börsen en bra plats, och trots att det kan innebära att dina pengar minskar i värde är börsen statistiskt sett det bästa alternativet för ett långsiktigt sparande. Med ett månadssparande får ditt sparande ännu bättre förutsättningar.

Rädslorna kring att spara i aktier är många och ofta handlar de om att man är rädd att förlora sina pengar, vilket är helt förståeligt. Att spara på börsen är aldrig en helt säker investering. Pengarna kan minska i värde, och det kan de göra oavsett om det är fonder eller aktier man sparar i. Trots det är börsen en bra plats att spara för dig som har tänkt spara länge.

Därför är det bra att månadsspara i aktier

Att månadsspara i aktier är framförallt bra av två anledningar. För det första sprids dina köp ut på flera tillfällen, istället för att alla köp sker på en gång, med ett månadssparande i aktier. Detta jämnar ut värdeutvecklingen för ditt sparande, och gör det dessutom psykologiskt lättare för dig att hantera när börsen faller. Det beror på att när börsen går ner och du månadssparar så får du fler aktier för samma pengar, vilket gör att en börsnedgång då inte bara blir något dåligt för dig.

För det andra blir ditt sparande faktiskt av med ett månadssparande. Väljer du automatisk överföring sker det dessutom utan att du ens behöver tänka på det. Enklare kan det knappast bli!

Vad är då en rimligt summa att spara undan varje månad? En enkel tumregel är att lägga undan 10 % av nettolönen så snart den landat på ditt konto. Såklart kan du spara mer eller mindre, det beror helt på vad som passar dig bäst och din ekonomi bäst.

Tänk långsiktigt

Din buffert för till exempel oväntade händelser ska ligga på ett sparkonto. Detsamma gäller för pengar du tänkt använda inom ett år. Men vill du spara till något du ska göra inom 5-10 år, eller kanske till ett barn eller till din pension får dina pengar bäst förutsättningar att växa om du sparar i aktier. Det har visat sig vara en god investering över tid och ju längre sparandet får pågå, desto större är chansen att pengarna har ökat i värde till den dagen du behöver dem. Vill du starta ett månadssparande i aktier? Kom igång enkelt här!


Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.