Så justerar du din portfölj

Är du osäker på hur du gör för att justera din portfölj? Här rätar vi ut alla frågetecken kring varför portföljen ska justeras och hur enkelt du gör det!

När du skapar en aktieportfölj hos oss på Sigmastocks skapar du samtidigt en strategi. Strategin består av parametrar gällande bolagens karaktär så som t.ex. stora eller små, hög eller låg vinsttillväxt. Det innefattar också hur ofta du vill justera din portfölj för att hålla den uppdaterad gentemot parametrarna som ingår i strategin. Du kan själv välja att justera mellan 10 och 20 procent av portföljen, en till tolv gånger per år. Vid varje justeringstillfälle talar vi om för dig vilka aktier du ska sälja av, och vilka du ska köpa. Vill du inte göra några egna val har vi på Sigmastocks tagit fram en förvald strategi som visat på god historisk avkastning, samtidigt som portföljen blir riskspridd och välbalanserad. Denna strategi innefattar en justering av 10% av portföljen en gång per år.

Därför ska portföljen justeras
Vår grundläggande filosofi på Sigmastocks gällande handel i aktier är köp och håll (buy and hold) eftersom att handel, vare sig du köper eller säljer aktier, automatiskt medför en kostnad och oundvikligen hämmar utvecklingen för din portfölj. Med det sagt förespråkar vi dessutom att månadsspara i din portfölj. Dels för att du sprider dina risker genom att handla vid olika tidpunkter och för att kapitalet växer. Det ser även till att hålla din portfölj i linje med strategin, eftersom våra algoritmer tar hänsyn till de tidigare innehaven i portföljen när du investerar. Det är dock så att bolagens egenskaper förändras över tid, vilket våra algoritmer tar hänsyn till i takt med att t.ex. data från kvartalsrapporter kommer in. Det gör ofta att några av de bolag du köpt aktier i fått egenskaper som gör att de inte längre passar in i strategin och därför behövs en justering av portföljen.

Dags för justering
När det väl är dags för justering får du ett mejl från oss. När du klickar på länken i mejlet kommer du till ett flöde som liknar det du går igenom när du investerar eller månadssparar, men som har ett extra steg; försäljning av aktier som fallit ur din strategi. Genom att först sälja några aktier som fallit ur din strategi får du loss kapital som du sedan direkt investerar i nya aktier som gör att portföljen blir bättre anpassad efter din strategi.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.