Därför kan sparande i aktier passa barnfamiljer

Småbarnsår och föräldraledighet hindrar många från att lägga undan pengar och spara på börsen, men om du klarar av att hålla kvar ditt sparande är det jättebra. Det säger Carl Lindberg, matematiker och medgrundare, och ger tips på hur du som förälder kan tänka för att skapa en ekonomiskt tryggare framtid för dina barn.

Carl Lindberg tycker att månadssparande borde vara en självklarhet. Han betonar att det långsiktigt inte spelar någon större roll för månadssparare om börsen går upp eller ned här och nu.

– Säg att tusen människor börjar spara i ett större antal slumpvis valda aktier och spola sedan fram tjugo år. Då kommer den stackare som haft mest otur i sitt val av aktier ändå ha mer pengar än den som bara la pengarna på ett vanligt sparkonto.

Meningsfullt på sikt

– Om du klarar att lägga undan 200 kronor i månaden så blir det ändå meningsfulla summor över tid: på tio år så motsvarar det nästan 25 000 kronor. Och om du sparar i aktier så har du nästan garanterat mycket mer än så, typiskt sett det dubbla. Du kommer vara glad att du avvarade de pengarna när det var tuffare. Den bufferten kan göra det enklare för dig att fatta bra beslut om och när det dyker upp oväntade utgifter, och du kan undvika att ta snabblån med många gånger extremt hög ränta.

Småbarnsföräldrar som vill få igång ett långsiktigt sparande till sina barn har via Sigmastocks tjänst möjligheten att göra etiska ställningstaganden som känns bra i magen. Förutom att kunna välja bort branscher och företag så kan du även välja hållbarhetsområden du vill ta hänsyn till, till exempel koldioxidutsläpp eller socialt ansvar.

– Om man inte bryr sig om det etiska och är nöjd med att få samma avkastning som börsen minus fondavgiften, så finns det jättebilliga fonder att spara i. Det upplägget passar många. Men gillar man chansen att kunna slå börsen samtidigt som man väljer att spara pengarna på ett individanpassat sätt så är vi i dag det enda alternativet. Dessutom har vi pressat ned våra avgifter ordentligt tack vare att vår tjänst är automatiserad.

"Sikta på halva barnbidraget"

Enligt Carl är den största missen man kan göra med sitt sparande att betala alldeles för mycket i avgifter till fondförvaltare. Han tycker att folk behöver vara medvetna om att en förvaltare inte har en susning om börsen kommer gå upp eller ned, men att många tar betalt som om de kunde det.

– Det finns ingen som vet hur börsen kommer gå imorgon eller nästa år, men vi på Sigmastocks ger dig bästa möjliga förutsättningar till avkastning genom att vi dels väljer aktier utifrån en forskningsbaserad metodik, men framför allt pressar avgifterna så långt det bara går, säger Carl.

Förutom att fokusera på låga avgifter är hemligheten för småbarnsföräldrar är att tänka långsiktigt med sitt sparande. Om de har möjlighet tycker han att 500 kronor i månaden är en bra summa att sikta på.

– Det motsvarar ungefär halva barnbidraget och kan växa till lite mer än 281 000 kronor på 20 år*. Men då pratar vi om aktier, som historiskt avkastat runt 8 procent årligen.


*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Sigmastocks

Artiklar skrivna av Sigmastocks team.